Om at bo i kollektiv

Forleden stillede et nyt (herre)bekendtskab spørgsmålstegn ved, at jeg bor i kollektiv.

kollektiv i københavnHvorfor gør jeg egentlig det?

Det ligger vel til familien. Har nogle lettere hippieficerede, herlige forældre, og både en af mine søstre og to af mine brødre har boet i ægte kollektiver. Jeg startede med at frekventere kollektivlivet i Aarhus i mine tidlige uni-år. Kollektivet i Rosenkrantzgade holder episke 1. maj-fester. Og da min søster boede der (og årene efter), var det et yndet sted. Du møder altid spændende mennesker i kollektiver. Husker bl.a. en sød brite fra Sheffield, der lignede Bob Dylan og var en eminent danser. Da min bror flyttede til Aarhus i 2010, blev det også i et kollektiv. Brok hedder det. Der holdt de også særdeles gode fester, og jeg gæstede tit – både i hverdagen og til fester. Her mødte jeg nogle virkelig vidunderlige mennesker. De var helt sig selv og lidt anderledes end dem, jeg stødte ind i på uni. Boede faktisk i Brok i sommeren 2011. Det var en god sommer! Der ligger mange andre fine kollektiver i Aarhus, og kollektivister er gode til at holde fester. Store, vanvittige temafester med friluftsbad i baghaven. Live-bands og gang i grillen. Så jeg blev hurtigt forelsket i det søde kollektivliv. I 2011 var jeg tæt på at flytte i kollektiv, men valgte kollegium i stedet for. Af økonomiske årsager, men også fordi at folk i kollektiver tit er lidt ældre end jeg var.

NU er det dog sket – jeg bor i kollektiv i Vanløse. Andelshaver and all. Det er lidt som at finde hjem til et sted, hvor det er helt OK at være skør, sig selv og en kæmpe nørd. Lidt som kollegielivet, bare endnu bedre. Sådan her føles det:

Fornemmer I, hvorfor jeg er vild med det?

Fællesskabet er valgt til på en anden måde. Vi fungerer som et hjem med husholdningsøkonomi, madordninger, bollebagehold og en gedigen rugbrødsbager. Økologi, langsigtede løsninger og anden bæredygtighed sætter dagsordnen. Det er meget udviklende og grundgodt. Der er plads til personlig omtumlen, hjemmesysler, tankedybde, børn + parforhold, konsulentvirksomhed og letsindigheder. Et godt sted at slippe sine bolde løs. Og blive udfordret. Faktisk var jeg i første omgang lidt tilbageholdende, da jeg synes her var meget politisk. Men, tænkte jeg, hvis ikke nu så hvornår? Hvis jeg skal ha’ rundet nogle kanter af, så må det være nu. Ellers bliver jeg jo bare for gammel og kedelig.

Der er sikkert omtrent så mange måder at bo i kollektiv på, som der findes kollektiver. Eller, i hvert fald er det jo beboerne, der former bofællesskabet. Jeg er ikke overbevist om, at jeg skal bo i kollektiv resten af livet, men lige nu virker det som det eneste rigtige. Tænk, at der kan bo 12 mennesker i et to-familieshus?

kollektiv bo sammen

Ved godt, at det ikke er for alle at bo i kollektiv. Det er en social og holdningspræget boligform. Men du har dit eget værelse, du kan fortrække til, når der bliver for meget larm eller du bare trænger til at være dig selv.

Kunne du finde på at flytte i kollektiv?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s