Skriveeksil

Så blev det sørme søndag igen.

Igår tog jeg den grønne Arriva-orm tværs over dybfryseren, og befinder mig endnu engang i Thy. Leo Estvad har kaldt området Det yderste Danmark længe inden Udkantsdanmark blev et politisk skarpladt udtryk om nogle af Danmarks smukkeste egne. Vel er det langt fra Danmarks større byer og mest befolkede områder, men hvad er Danmark uden sine skønne afkroge? Vi har vel alle vores yndlingsegn her i kongeriget. For hvad er natten uden dag? Her i Thy følte Leo Estvad sig løst af grebet fra “civilisation og kultur, disse højt vurderede spændetrøjer på legeme og sjæl.”  Og det kan jeg kun tilslutte mig.

”Naar man paa Vejen fra Oddesund til Thisted er kommen forbi Ydby med dens mange dystre ‘Kauer’ og ‘Daase’ og herfra søger vestover til den kønne lille By, Vestervig med Liden Kirstens Grav og videre mod Nord, kommer man til et fattigt, vejrpisket Land, hvor Faarene selv ved Midsommertid har ondt ved at bjerge Føden. Det er en Klit- og Sumpeng, ens af Udseende Vinter og Sommer, Blaagrøn af Marehalm, rødlig af Skarvgræsser eller Lyng, der alene modstaar Havgusens Saltlud. Ufarbare Kærstrækninger tvinger Vejen ud i store Buer, og naar det en sjælden Gang er stille Vejr, driver der en tung Røg henover dem som over en Brandtomt. Hist og her ligger der en Gaard eller en lyngtækket Hytte; men der er ofte flere Kilometer mellem Husene, og Byer findes ikke. Et enkelt Sted ses dog Begyndelsen til en Sammenflytning. I en Lavning, hvor der har dannet sig lidt Eng paa begge sider af et Moseafløb, ligger fire Huse, af hvilke det ene er en Skole ”.

 Derfor er jeg nu i specialeeksil. Har ikke været ude at ta’ fine billeder idag, men læs uddraget fra Henrik Pontoppidans Lykke-Per ovenfor, og så skulle I nok kunne forestille jer det. For det er lige her, jeg er. Lover at snuppe et billede af skolen i morgen.

Ha’ en dejlig søndag, håndbold eller ej. 

PS: Uddraget fra Lykke-Per er lånt herfra hvor I også kan læse mere om den gamle skole, der ligger et par stenkast fra mine forældres hus.

Advertisements

1 thought on “Skriveeksil”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s